Testamente - Behövs det?

Testamente är en handling som innehåller förordnanden om arv och vem eller vilka som ska ärva. Sambor ärver inte varandra enligt lag och måste skriva testamente för att ärva varandra. Det gäller även om samborna har barn med varandra. Makar med gemensamma barn ärver varandra enligt lag. Vill de frångå den legala arvsordningen eller till exempel förordna om enskild egendom till bröstarvingar måste de upprätta testamente.

Vi hjälper dig att upprätta testamenten med rätt formkrav och kan dokumentbevaka det.

Makar med särkullbarn, det vill säga ej gemensamma barn, ärver inte varandra. De måste upprätta testamente för att erhålla arv från varandra. Makar utan barn ärver varandra. Vill de frångå detta eller förordna om arvet efter det att de båda är avlidna, måste även de upprätta testamente. Ensamstående utan barn som vill frångå den legala arvsordningen måste upprätta testamente.

Det finns vissa formkrav för att ett testamente ska vara giltigt: Handlingen ska vara skriftlig. Testatorn (den som upprättar ett testamente) skriver under testamentet i två testamentsvittnens samtidiga närvaro.

Testamentsvittnena måste vara över 15 år och får inte vara släkt med testatorn eller de som ska ärva. Testamentsvittnena måste även förstå innebörden av att bevittna testamentet. De behöver dock inte känna till innehållet i testamentet.

Ett testamente registreras inte vid någon myndighet.