Gäst vid begravning

Här hittar du all praktisk information du behöver inför kommande begravningar. Såväl specifika uppgifter som tidpunkt och plats för begravning, som allmän information om sådant som kan vara bra att känna till i samband med att man ska gå på begravning. Du kan även gå in och anmäla dig till minnesstund.

All information samt anmälan till enskilda begravningar hittar du på respektive annons under det stycke som heter Minnesrummet. I Minnesrummet finns det även möjlighet för alla som vill att tända ett ljus för den man just mist eller kanske skriva en hälsning.

Välkommen hit.

Annonser

Minnesrummet

Hitta annonser och anmäl dig till minnesstund

Genom att klicka på respektive annons når du här det så kallade Minnesrummet. Där kan du både läsa dödsannonsen, anmäla dig till minnesstund och ge en gåva. Men Minnesrummet är inte bara en plats för praktisk information, här kan du även dela med dig av minnen eller kanske en bild på den som stod dig nära. Tänd ett ljus eller skriva en hälsning, tillsammans håller vi minnet av den vi mist levande.

Annonserna hittar du genom att ange den avlidnes för- eller efternamn i sökrutan på annonssidan. När du klickar på annonsen kommer du till Minnesrummet.

Vad bör jag tänka på?

Klädsel

Man klär sig diskret men det måste inte innebära svart klädsel.

Från att ha haft en strikt klädkod gäller numera begreppet ”valfri klädsel” på de flesta begravningar. Man klär sig diskret men det måste inte innebära svart klädsel. Det viktigaste är att din klädsel ska kännas bekväm och som ditt personliga val. Det bästa är att låta den döde och dennes familjs stil vara ett riktmärke i ditt val av klädsel. Hur vi än vänder och vrider på klädfrågan är naturligtvis den personliga närvaron viktigare än ”rätt” klädsel.

Var sitter jag?

Placering i kyrka och kapell.

Var du ska sitta i kyrkan eller kapellet skiljer sig mellan olika orter. Ofta är det traditioner som avgör. Vår representant finns på plats och visar dig tillrätta.

Det viktigaste i sammanhanget är förstås inte var du sitter, det som betyder något är att du finns med. Vi vet att man som anhörig uppskattar att släkt och vänner visar sitt deltagande.

Blommor och handbukett

Både kvinnor och män kan ha handbukett.

Du kan beställa blommor från en florist som sen kör dem  till begravningen. Då är det viktigt att du anger både klockslag, plats och namnet på den avlidne. Om du själv har blommorna med dig, bör de lämnas en timme innan begravningen. Undantagsvis kan man ta emot blommorna senare, men ring då begravningsbyrån innan.

Både kvinnor och män kan ha en handbukett. Det kan kännas skönt att ha något i handen vid avskedet. Vi hjälper dig gärna med beställning av blommor.

Tårar är ord från hjärtat

Gåvoförmedling

Att skänka pengar till en fond.

I dödsannonser står det ibland att man kan skänka pengar till en fond eller till välgörande ändamål. Vill du göra det kontaktar du den angivna fonden. Som bevis för din gåva får de anhöriga en minnesadress där det står vilka som har skänkt pengar.

Vid de tillfällen då givartelefon är angivet, kan man ringa till fonden. De gör anteckningar på gåvan, skickar minnesblad samt inbetalningskort.

Enligt riktlinjer och regler från Finansinspektionen kan man från den 1 januari 2016 inte längre lämna kontanta minnesgåvor i samband med en begravning. Däremot kan vi som begravningsbyrå hjälpa till att förmedla gåvor.

Vill du veta om någon fond är angiven i annonsen, söker du högst upp på denna sida på den avlidnes namn. Där hittar du all information.

Vad kan du säga och göra?

Ibland känns det svårt att veta vad man ska göra.

Det är smärtsamt att förlora en anhörig. Som utomstående känner man sig ofta otillräcklig. Det är svårt att veta vad man ska säga och göra. Men det behöver inte vara så komplicerat. Det viktigaste är att du hör av dig och att du ger den sörjande lite av din tid.

En del sörjande har stort behov av att prata och berätta vad som hänt. Andra sitter bara tysta. Hur som helst så betyder det mycket att du finns där. Det är din närvaro som är viktig. Erbjud gärna praktisk hjälp. Det är mycket värdefullt för den sörjande.

En vän går bort

Att förlora en arbetskollega eller idrottskamrat.

Utöver familjens och de närmast anhörigas sorg så uppstår ett stort tomrum när en vän, arbetskollega eller idrottskamrat dör. Vad gör man? I de allra flesta fall är det uppskattat att ta kontakt med familjen. Det kanske kan känns svårt, men när väl kontakten är tagen så känner både du och den du kontaktar det skönt.